De Vlaamse EV-premie

Alles wat u moet weten

De Vlaamse overheid reikt premies tot € 5000,- uit aan particulieren die een elektrische wagen aanschaffen in 2024.


U kan deze premie eenvoudig aanvragen via het e-loket van de Vlaamse overheid voor uw nieuwe of occasie personenwagen indien u voldoet aan enkele voorwaarden die we hier toelichten.


1. Hoeveel bedraagt de premie?


- Tot € 5000,- bij aankoop van een nieuwe volledig elektrische wagen.

- Tot € 3000,- bij aankoop van een tweedehandse volledig elektrische wagen.

- De premie zal maximum 25% van de waarde van de aankoopprijs bedragen.


2. Wie komt in aanmerking?


- Natuurlijke personen (particulieren), rechtspersonen zonder winstoogmerk en aanbieders van autodeelservices in Vlaanderen.

- Personen en verenigingen die in aanmerking komen dienen de wagen aangekocht hebben op of na 25/09/2023 & vóór 01/01/2025.

- De verkoopsovereenkomst met vermelding van datum geldt als bewijs voor het bekomen van de premie.


3. Welke voertuigen komen in aanmerking?


- Volledig elektrische voertuigen of voertuigen met brandstofcellen zonder emissies komen in aanmerking. (Geen hybride voertuigen)

- Nieuwe wagens zolang de aankoopprijs* onder de € 40.000,- ligt.

- Tweedehandswagens ouder dan 3 jaar en jonger dan 8 jaar waarvan de oorspronkelijke cataloguswaarde** onder de € 60.000 ligt.

- het voertuig moet gericht zijn op Personenvervoer (voertuigcategorie N1), het vervoer van goederen met een gewicht lager dan 3.500 kg (voertuigcategorie N1) of gecategoriseerd zijn als een zware micro stadwagen (voertuigcategorie L7e-C).


4. Hoe weet ik of het voor mij als bestuurder interessant is om de stap naar elektrisch rijden te zetten?


- Spring gerust eens binnen! Wij berekenen samen met u aan de hand van uw bestuurdersprofiel of het voor u interessanter is om elektrisch te gaan rijden, of om nog even verder te blijven rijden met een verbrandingsmotor. Iedere bestuurder is uniek in zijn of haar rijgedrag, kilometers per jaar en soort trajecten die afgelegd worden. Ook voor het fiscale plaatje voor u als particulier of uw onderneming tellen wij graag even na of er voor u een voordeel in zit. Zo bent u zeker dat u de juiste keuze maakt!


5. Hoe vraag ik deze premie aan?


- Bezoek de website van de Vlaamse Overheid met hun e-loket voor meer inlichtingen of voor de aanvraag: KLIK HIER.Tot snel!

Team Pagnotta.Definities ter verduidelijking:

*: Aankoopprijs: De aankoopprijs op de factuur in conformiteit met het voertuig, inclusief btw, opties, accessoires en kortingen (met uitzondering van overnamekortingen).

**: Cataloguswaarde: De aanbevolen catalogusprijs (incl. btw) van het voertuig in nieuwe staat bij verkoop aan een natuurlijke persoon, exclusief opties en zonder rekening te houden met enige korting of vermindering.